Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av previa.se. Genom att använda webbplatsen samtycker du till vår Cookiepolicy.
Publicerad 2020-09-25 | Av Katja Ericsson, fysioterapeut och Mattias Engström, psykolog
Stress och ohälsa orsakad av arbetsmiljön har skjutit i höjden. Orsaken är delvis de förändringar som hemarbetet har inneburit för många. När hemarbete ser ut att bli långvarigt är det hög tid att se över både arbetsmiljö och kommunikation mellan chef och medarbetare.
Previa statistik över kort- och långtidsfrånvaro visar att den fysiska och psykiska ohälsan har ökat markant under inledningen av hösten. Den psykiska ohälsan är idag högre än den någonsin varit under alla de år som Previa fört statistik över arbetsplatsohälsa.
Just ovissheten kring hur länge man måste fortsätta jobba hemifrån är en faktor som kan påverka hälsan negativt. Det som till en början kanske uppfattades som fördelar – ostördheten, tidsvinsten, flexibiliteten – kan med tid vändas till oro, ensamhet och ökade fysiska besvär.
Man hamnar i ett slags vänteläge där både självledarskap och fysisk arbetsmiljö behöver förbättras.
– Alla orkar kanske inte ta ett fortsatt ansvar för hemarbete och osäkerheten förlamar. Man hamnar i ett slags vänteläge och har nått en punkt där både självledarskap och fysisk arbetsmiljö behöver förbättras, säger Katja Ericsson, ergonom och fysioterapeut på Previa.
För att motverka ohälsa vid fortsatt hem- och ensamarbete krävs det att alla ser över arbetsmiljön och hälsan och bygger ett arbetsliv som håller på sikt. Mycket handlar om kunskap men även att lyssna till vår kropp och dess signaler.
– Det kan krävas investeringar i utrustning, men allra viktigast är ökad medvetenhet om kroppens behov och begränsningar och kunskap om vad medarbetare själv kan göra för att förebygga arbetsrelaterad ohälsa, säger Katja Ericsson.
Samtidigt säger Katja Ericsson att det kan vara dags att ta ett omtag på vårt digitala arbetssätt. En risk med hemarbete är att vi blir sittande vid skärmen långa stunder. Bara för att vi lyckats lära oss digitala mötesplattformar innebär det inte att alla möten måste ske där.
– Vi vande oss snabbt vid att jobba digitalt vid skärmen där hemma, nu gäller det att lära ögat vila igen. Fundera på om alla möten måste ske framför skärmar. Tänk om, tänk nytt – bli mer analog, välj walk-and-talk när det funkar. Sitt aldrig mer än 45 minuter i sträck framför skärmen och lägg inte skärmmöten direkt efter varandra. Ställtid och återhämtning för både kropp och hjärna, och inte minst ögonen, är viktigt för att motverka stress och fysisk ohälsa.
Arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar men idag är det en större utmaning för chefer att se medarbetarnas mående när man inte ses ansikte mot ansikte. Det är därför extra viktigt att medarbetare rapporterar in eventuella problem, även när de är av psykisk karaktär.
– Oro, ensamhet, stress och motivationsförlust är några av de negativa konsekvenser som kan uppstå när medarbetare sitter hemma och arbetar, säger Mattias Engström, Leg. Psykolog och organisationskonsult på Previa.
Distansarbete kräver ett ledarskap som tar in hur denna omställning påverkar medarbetarna och som med alla omställningar är det viktigt att göra en riskbedömning.
Inte alla mår dåligt av hemarbete och det handlar om vilka förutsättningar som finns.
Ett sätt att förstå vad som händer när man byter sammanhang är att utgå från de faktorer som får oss att må bra, i livet och på jobbet. Det är individuellt, eftersom vi är olika som människor. Det bästa är om chefen och medarbetaren tillsammans kan komma fram till hur dessa behov möts och vad medarbetaren kan hantera själv och vad arbetsgivaren kan bidra med.
– Det är inte alls så att alla mår dåligt av hemarbete och det handlar också om vilka förutsättningar som finns. En individ som bor i en stor lägenhet med utrymme har andra förutsättningar än den som bor trångt. Hur våra övriga sociala kontakter ser ut spelar också in, säger Mattias Engström.
En utmaning för arbetsgivaren och chefen ligger i att inte tappa kollen på hur det går. Därför är det extra viktigt att sätta sig ned och prata med medarbetaren, att fråga hur han eller hon mår.
Previas helhetskoncept hjälper chefer att uppnå en hållbar arbetsmiljö även när medarbetarna arbetare hemifrån.