Tillbaka

Stå eller sitta och jobba – vad är bra för hälsan?

Tips från experten

Publicerad
Stå eller sitta och jobba – vad är bra för hälsan?

"Stå och jobba" har ljudit som ett mantra de senaste åren och många höjde på ögonbrynen när en studie i höstas tycktes påvisa det motsatta – att arbeta stående kan vara förknippat med hälsorisker. Studien är dock ingen ursäkt för att bli en soffpotatis, säger Previas Katja Hörnstedt, fysioterapeut.

De flesta av oss sitter för mycket och rör oss för lite, vilket på sikt kan leda till sjukdom, för tidigt åldrande och övervikt.  Som ett sätt att få in mer rörelse i vardagen förespråkar många ergonomer därför höj- och sänkbara skrivbord som gör det enkelt att växla mellan att sitta och att stå. Men så kom en kanadensisk studie i höstas som tycktes visa en koppling mellan stående arbete och ökad risk för hjärtsjukdomar.  Ska vi börja sitta mer? 

– Självfallet är det inte så. Människan är byggd för att vara i rörelse. Vi har länge uppmuntrat till ökad aktivitet bland de som i huvudsak sitter större delen av sin arbetstid och framför allt för den stora grupp som arbetar administrativt vid skärm, säger Katja Hörnstedt, fysioterapeut på Previa i Malmö.

Den kanadensiska studien publicerades i American Journal of Epidemiology och fick stort medialt genomslag. Studien bygger på data från 7,300 personer i Kanada som följdes under 12 års tid. Den visade att risken att drabbas av sjukdom var dubbelt så hög för en person som stod upp och arbetade jämfört med en som satt ned och arbetade.  Anledningen var, enligt forskarna, att blodtrycket i venerna ökar när vi står länge vilket i sin tur ökar risken för hjärtsjukdom. 

Men, påpekar Katja Hörnstedt, vad som inte framkom i medierapporteringen var att underlaget till studien baserades på människor som i princip tillbringar hela sin arbetstid på fötterna.

Katja Hörnstedt, fysioterapeut på Previa opening quote

Det absolut viktigaste är variation. Ett passivt stående är lika illa som ett passivt sittande.

– Det absolut viktigaste är variation. Att man under dagen växlar mellan aktivitet och vila, att man byter kroppsställning. Ett passivt stående är lika illa som ett passivt sittande. Det är variation och lägesförändringar vi förespråkar där ett aktivt stående avlöser ett aktivt sittande under en arbetsdag. Har man ett väldigt rörligt arbete, som underlaget i studien, måste kroppen ges tid till återhämtning, säger hon.

Så kan du jobba för att främja kroppens bästa

Faktum är att en av slutsatserna i studien var just rekommendationen att de som måste stå och arbeta långa perioder under en arbetsdag bör ta regelbundna pauser för att återhämta sig i andra lägen.

– Har du varit på benen vid ditt skrivbord i bra skor, tagit ett och annat samtal sittande, och till och med lagt fötterna på bordet och lutat dig tillbaka med slutna ögon då och då, går du säkert även efter denna studies resultat. Jag brukar säga ’Din nästa position är din bästa position’ och så är det. Människokroppen behöver rörelse och variation för att må bra, säger Katja Hörnstedt.

Stå, sitt och variera - våra tips som gör skillnad

  • Byt din arbetsställning under dagen. Stå. Sitt. Sträck ut dig på golvet, om du kan. Bli inte sittande, eller stående, i en och samma position flera timmar i sträck. Rör på dig! Ta ljud- och synvila! 
  • Gör tvärtom. Människor med fysiskt krävande arbeten behöver tid för återhämtning medan de med stillasittande arbeten behöver tid för rörelse. Växla mellan aktivitet och vila. 
  • Vardagsrörelse. Barn rör på sig hela tiden, men belönas från tidig skolålder för att sitta stilla. Det hänger i. Få vill resa sig upp under långa möten och sträcka på sig, det kan ses som bristande respekt. Fundera på hur man kan skapa en aktiv arbetsmiljö, en kultur där det är ok att vara rörlig, att resa sig upp under ett möte, att våga föreslå gående möten. 
  • Variera. Variation kan handla om skrivbord som går att höja och sänka, om att ändra inställningar på stolen, men det kan också handla om vad vi har på fötterna. Ha mer än ett par skor på jobbet, och ett par raggsockor med, och byt under dagen för att minska ensidig belastning.
Publicerad