Tillbaka

Årets influensa slår rekord

Tips från experten

Publicerad
Så känner du igen årets influensa

Årets influensa är här. Med dunder och brak. Sedan början av januari har Previas Sjuk och Frisks sjuksköterskor fått ta emot närmare 60 000 samtal från personer som insjuknat. Och de två senaste veckorna har den toppat rejält.

Anna Drugge Westerberg är konsultchef för Sjuk och Frisk och ger tips på hur du kan undvika årets influensa och hur du känner igen symtomen.

Hur skulle du säga att årets influensa ser ut?

– Den följer till stor del samma mönster som 2016, där den då toppade under vecka 3-6. I år ser vi att det toppar ordentligt från vecka 5. Vecka 6 har sjukanmälningarna gått över 2016-års kurva. Vi får en direkt indikation på när influensan är på gång genom att sjukanmälningarna ökar snabbt på kort tid, säger Anna Drugge Westerberg.

Influensa kan börja med hastig feber, magproblem och ledvärk

Årets influensa kommer med magproblem, ledvärk, matthet och plötslig feber. Från att känna sig pigg på morgonen till riktigt dålig på eftermiddagen är inte ovanligt. Den är mycket lik fjolårets influensa.

– Många ringer in och sjukanmäler sig i tron om att man åkt på ett magvirus eller en förkylning. När vi sedan ringer upp efter tre dagar visar det sig att personen har drabbats av influensa. Många gånger ändras alltså frånvaroorsaken när uppföljning sker den tredje dagen.

I Sjuk och Frisks frånvarostatistik syns vad medarbetare specifikt sjukanmäler sig för. Där kan man se att influensan så smått började kicka igång strax före jul, för att sedan explodera någon vecka efter jul och nyår.

– Bara under de åtta första dagarna i februari har vi tagit emot 20 000 samtal från personer som insjuknat, allt är inte influensa men ökningen är ändå markant.

Måndagar är det högtryck då flest sjukanmäler sig. Idag 12/2 har vi varit helt nedringda av sjukanmälningar. Under dagar som dessa är vi upp emot 30 vårdutbildade som besvarar samtal och sjuksköterskorna ger rådgivning till de som insjuknat men även till dem som är hemma med VAB.

Är influensa farligt?

– För de flesta är inte influensa farligt i sig. Men har du någon form av annan grundsjukdom som exempelvis en lungsjukdom, diabetes, nedsatt immunförsvar eller astma är det bra att vaccinera sig.
Dock är det försent att vaccinera sig nu mot årets influensa, men det kan vara bra att komma ihåg till kommande år. Gravida ska också vara försiktiga, men där är rekommendationen att ta dialogen med läkare för att få rätt bedömning.

Vad kan jag göra själv för att minska risken att bli sjuk?

– Tvätta och sprita händerna, flera gånger om dagen. Använd engångshanddukar, nys i armvecket, peta inte näsa och ögon… De gamla vanliga tipsen håller än helt enkelt, säger Anna.

Drabbas du ändå är receptet för att bli frisk vila, dricka mycket vatten, ta febernedsättande och vara observant på att du inte får några komplikationer, så du inte får en lunginflammation eller nåt liknande.

Publicerad