Tillbaka

Strategier för att hantera coronatröttheten

Tips från experten

Publicerad

Allt fler känner bristande motivation, nedstämdhet och trötthet efter långdragna restriktioner och social distans. För att orka hålla i och hålla ut är det viktigt att reflektera över sitt mående, försöka ta tag i situationen och hantera sin coronatrötthet.

Brist på motivation, trötthet eller allmän nedstämdhet är det många som upplever efter ett år med corona. Så vad gör man när coronatröttheten tar över och motivationen är låg? Det viktigaste är att göra det man kan och inte fastna i en negativ sprial. 

Åsa Miemois är hälsoutvecklare på Previa och möter både chefer och medarbetare när hon håller i hälsofrämjande ledarskapsutbildningar, chefscoachning, hälsocoachning och föreläsningar. Här delar hon med sig av mentala strategier för att orka hålla ut.

– Jag märker stora skillnader i hur folk uppfattar situationen just nu. De flesta gillar att jobba hemma, men hur folk hanterar allt runtomkring skiljer sig åt. Tydligt är att vi alla har gemensamt att vi är trötta på situationen, säger Åsa Miemois.

opening quote

Det är enklare att skapa driv och att vilja mer när vi lyckas göra små saker i vardagen som tar oss åt rätt håll.

Se bortom dagsläget 

För att förbättra sin vardag lägger Åsa Miemois stor vikt på det egna ansvaret och att återta kontrollen över sin egen situation, men understryker även vikten av att be om hjälp när situationen blir svår att hantera på egen hand.

– Corona har ju fört med sig att man måste anpassa livet, man kanske inte känner sig lika glad då man inte kan göra sådant som man annars brukar göra för att bli glad. För att kunna hantera sin besvikelse över hur det har blivit och skapa ny positiv energi måste vi accepter läget som det är och fokusera på nuet.

Med det sagt, är det viktigt att ha med sig att alla känslor är tillåtna. Man måste inte vara glad och positiv jämt och det är viktigt att de känslorna får ta plats.

– En del i att acceptera nuläget och att livet inte alltid blir som vi tänkt oss är att få känna känslan av besvikelse och nedstämdhet. Men det är viktigt att vi inte fastnar i de känslorna. Till slut måste vi blicka framåt.

Rätt fokus skapar positiv spiral 

Vi får ofta tips om promenader på lunchen, äta rätt och sova ordentligt. De sakerna gäller fortfarfarande och utgör en bra grund för att hantera sin coronatrötthet och är en bidragande faktor till att vi orkar göra förändringar. Men Åsa är tydlig med att vår mentala inställning till situationen spelar en stor roll, att livsstilsbitarna och inställningen hänger ihop.

– Vi alla vet vad som är bättre och sämre för oss när det kommer till exempelvis mat, motion, rökning och alkohol. Det handlar inte så mycket om kunskap utan om att faktiskt hamna i den positiva spiralen där vi orkar göra en förändring i rätt riktning.

För att kunna gå vidare är det viktigt att utgå från sin nuvarande situation, var man står här och nu, och sina egna förutsättningar. Det gäller att rikta sina värderingar mot vad som är viktigt och mot det som ger energi och ökar sitt välbefinnande. Istället för att fokusera på allt vi inte kan göra, försöka fokusera på det vi faktiskt kan göra, och att inte jämföra dagens läge med hur det var innan corona, det tär på den mentala hälsan.

– Sänk tröskeln så det nästan är omöjligt att misslyckas. Det kan handla om att dricka ett extra glas vatten eller ta en promenad på fem minuter. Det är enklare att skapa driv och att vilja mer, att öka självförtroende och självkänsla när vi lyckas göra små saker i vardagen som tar oss åt rätt håll.

Reflektera över situationen

För en del personer har arbetsplatsen varit det enda stället där de blir sedda, bekräftade och där de träffar folk. För dem kan det här vara en extra tuff period. Då är det viktigt att det finns system på arbetsplatsen för hur man fångar upp hur folk mår, både för de som måste jobba hemma, men också för de som måste vara på plats.

– Det är väldigt viktigt att det finns forum på arbetsplatsen att diskutera hur medarbetare mår. Om jag tycker att situationen är jobbig är det viktigt att jag som person beskriver för min chef vad jag tycker är problematiskt och varför det inte funkar för mig, men att det då ska finnas tillfällen där jag får möjlighet att göra det.

Oavsett hur man mår, var man jobbar eller inte jobbar, hur hopplöst det kan kännas är det viktigt att inte tappa framtidstron. Att fundera på hur man vill må, hur man vill känna och hur man ska ta sig dit i små steg är viktigt att fokusera på.

– Nu har det gått ett helt år och man kanske fortfarande inte har greppat vad det är som har hänt, att det är under ett års tid som man inte tagit pauser, ätit lunchlådan framför datorn och inte motionerat. Då är det dags att börja reflektera över sitt mående och sin vardag och försöka ta tag i situationen.

Mentala strategier för att hålla ut

  1. Acceptans
    Acceptera situationen som den är och försök hitta ett nytt förhållningsätt till vardagen utifrån din egen situation och förutsättningar.
  2. Värdering
    Fokusera på vad som är viktigt för dig och lägg inte energi på att värdera andras liv och handlingar.
  3. Prioritering
    Förenkla och prioritera det som du mår bra av och vad som ger dig energi. Sätt rimliga mål utifrån dig själv.
  4. Längtan och framtidstro
    Vad längtar jag efter? Det är viktigt att känna framtidstro. Även om vi har en tid kvar med restriktioner framför oss så kommer det bli bättre.
  5. Sociala kontakter
    Vårda dina sociala kontakter. Ring en vän, ta en digital fika med en kollega eller försök att ses på ett coronavänligt sätt. 

 

Nyhet: Läs om tjänsten Hälsosamtal online

Publicerad